"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

Mramorový dezert s tvarohem

15. října 2018 v 11:04 | TheLazyCat |  • Recepty - pečení
Přítel měl minulý týden narozeniny, tak jsem ho chtěla překvapit a upéct mu něco sladkého. Jelikož ale dorty a podobné krémové dortíčky moc nemusí, rozhodla jsem se upéct něco speciálního. Recept je od maminky a říká mu "Prošívaná deka". Nepovedl se mi úplně tak, jak ho mívá ona, ale bych výborný. Navíc je super, že suroviny se měří na hrnky, takže nepotřebujete váhu. Zkuste ho taky.

Suroviny na náplň:
  • 2 tvarohy (plnotučné ve vaničce)
  • 1 hrnek cukru krystal / krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr

Suroviny na těsto:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krystal / krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • půl až třičtvrtě hrnku mléka
  • 1 kypřící prášek
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 kapky vanilkového aroma
  • 2 lžíce kakaa
Nejprve dáme všechny suroviny na náplň do mísy a pořádně zamícháme, aby tam nebyly žádné hrudky. Já ani nepoužila šlehač nebo mixér, jen jsem to dobře propracovala hvězdicovou měchačkou.


Smícháme všechny suroviny na těsto - VYJMA KAKAA, to až nakonec. Oddělíme si jeden hrnek světlého těsta a do zbytku přidáme kakao. Tmavé kakaové těsto nalijeme na máslem vymazaný a kokosem vysypaný vysoký plech.


Rozetřeme a vezmeme světlé těslo, kterým do kakaového uděláme pruhy. Pak si vezmeme špejli a děláme čáry, kola, obloučky a dál co je libo. Udělá to krásnou mozaiku a i při krájení to pak vypadá skvěle.


Ihned potom na těsto nalijeme náplň, tvaroh je těžší, takže z větší části propadne dolů, pokud se tak ale nestane, nic se neděje, můžete si pomoct špejlí jako v případě vytváření mozaiky. V obou případech ale POZOR na vysypané dno a boky - nesmíme to setřít nebo narušit, pak by se mohl dezert přichytit.


Pečeme v předehřáté troubě na asi 180°C asi 30 - 40 minut, dle trouby. Na horkovzduch je to rychlejší, jistotou je samozřejmě špejlový test.

A takhle vypadá dezert po upečení. Než jsem to stihla vyfotit, už mi to přítel kradl zpod ruky. Proto je tam vykousnutá díra :-D


Je to skutečně vynikající chutný dezert, kterým nepohrdne snad nikdo. Pokud by to někdo chtěl dovést k dokonalosti, může při servírování dát navrch kopeček šlehačky nebo zakysané smetany ochucené cukrem. A lísteček máty. Nám to stačí takhle, protože je to sladké i mokré dost.




Snad i vy si pochutnáte :-)
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama